Globalni trg mobilnosti je na pragu velike transformacije

Globalni trg mobilnosti je pred veliko transformacijo, saj so električna vozila (EV) vse bolj razširjena, možne uporabe avtonomnih vozil (AV) in dronov pa so že bolj temeljito raziskane.

Rast trga je bila v zadnjih letih počasna, ovirale so jo težave v dobavni verigi, vključno s svetovnim pomanjkanjem polprevodnikov, kar je omejilo število vozil, danih na trg. A zaradi tehnološkega napredka naj bi trg v prihodnje doživel novo rast.

Bližnji vzhod ima vse večjo vlogo na globalnem trgu mobilnosti. Države, kot so ZAE, ki so se včasih osredotočale na naložbe v energijo in obrambo, se na novo opredeljujejo kot vodilna svetovna inovacijska središča, ki želijo najnovejši tehnološki razvoj prenesti v prakso.

Z regulativnim okoljem, katerega cilj je olajšati testiranje in uvajanje AV, EV in brezpilotnih letal, je Dubaj v ospredju novega vala mobilnosti. Inovativne gospodarske cone, kot je Dubai Silicon Oasis (DSO), zagotavljajo idealno okolje za nova podjetja v sektorju mobilnosti, da povečajo svoje poslovanje.
 

Električna vozila (EV) 

GlobalData napoveduje, da bo svetovni trg EV do leta 2028 rasel po 16,1 % povprečni letni stopnji, ter leta 2028 dosegel 53,9 mio enot.

Proizvodnja EV se bo pospešila v skladu s povpraševanjem, saj se infrastruktura za polnjenje EV povečuje, podjetja in potrošniki pa se odločajo za nakup novih električnih modelov namesto zastarelih bencinskih.

Predvideva se, da bo v tem istem časovnem okviru proizvodnja baterijskih električnih vozil (BEV) prehitela proizvodnjo hibridov (HEV) in postala vodilna možnost elektrificirane vožnje na trgu, pri čemer bodo BEV do leta 2028 imela 54 % tržni delež.

Uporaba EV se po vsem svetu povečuje, deloma tudi zaradi vladnih spodbud.

V Dubaju lahko na primer vozniki EV brezplačno polnijo svoje avtomobile, brezplačno parkirajo in izkoristijo nižje obrestne mere za posojila za EV.

Po napovedih bo trg EV v ZAE do leta 2028 rasel po 30 % povprečni letni stopnji, kar predstavlja pomembno rast in velik tržni potencial. Dubajska uprava za elektriko in vodo (DEWA) želi to omogočiti tako, da bo v naslednjih 3 letih povečala mestno mrežo javnih polnilnih postaj za 170 %. 
 

Avtonomna vozila (AV) 

Po podatkih GlobalData je globalni trg AV v letu 2023 beležil 15,3 % rast. Rast naj bi v obdobju 2023-2028 dosegla povprečno 5,2 % letno, pri čemer naj bi bilo leta 2028 prodanih 274,2 mio enot.
 
Umetna inteligenca (AI) bo izboljšala načrtovanje in testiranje vozil s simulacijo, fuzijo senzorjev, sistemskim učenjem in oceno tveganja. AI bo ključnega pomena tudi pri analizi ogromnih naborov podatkov, zbranih z avtonomnimi testnimi vožnjami, kar bo pomagalo analizirati delovanje in izboljšati zanesljivost.

Programska oprema z AI se lahko uči iz vsakodnevnih operacij za izboljšanje naprednih sistemov za pomoč voznikom (ADAS), vključno z zaznavanjem trkov, pomočjo pri ohranjanju voznega pasu, prilagodljivim tempomatom (ACC) in pomočjo pri parkiranju.

Generativna umetna inteligenca ima nadaljnjo uporabo pri ustvarjanju širokega nabora voznih pogojev in scenarijev v resničnem svetu za preizkušanje učinkovitosti AV. 

Druga tehnološka inovacija, ki spreminja mobilnost po vsem svetu, so brezpilotna letala. 

GlobalData napoveduje, da bo globalni trg brezpilotnih letal do leta 2030 dosegel 89,6 mlrd USD s 13,7 mlrd USD v letu 2023.

Prihodki od komercialnih brezpilotnih letal bodo do leta 2025 presegli vojaško prodajo, zahvaljujoč ugodnemu zakonodajnemu okolju in tehničnim zmogljivostim operacij zunaj vidnega polja (BVLOS).

Prevoz z droni ima potencial, da spremeni mobilnost s preoblikovanjem načina dostave, v prihodnosti pa bo lahko celo prevažal potnike.

Azijsko-pacifiška regija je trenutno vodilna na svetovnem trgu sistemov za avtonomno vožnjo. V letu 2023 je imela 93,3 mio enot. Sledita ji Evropa (64,3 mio enot) in Severna Amerika (46,4 mio enot).

V obdobju 2023-2028 bo po napovedih najhitreje rastoča regija na področju AV, Bližnji vzhod in Afrika (MEA), z napovedano povprečno letno rastjo 7,8 %.

Zaveza bližnjevzhodnih ozemelj zmanjšanju emisij ogljika in diverzifikaciji možnosti prevoza bo ključni dejavnik te rasti.

Na področju avtonomnih vozil je Dubaj uvedel svetovno vodilno strategijo avtonomnega transporta. Z namenom preoblikovanja 25 % celotnega prevoza v Dubaju v avtonomen do leta 2030 Dubaj preizkuša avtonomne taksije v okrožju Jumeirah pod vodstvom Dubajske uprave za ceste in promet (RTA).

V Dubaju se povečuje tudi uporaba brezpilotnih letal, saj je regulativno okolje omogočilo številne teste za brezpilotna potniška letala ter letala za dostavo.
 

Dubai Silicon Oasis (DSO) 

Medtem ko EV množično zavzemajo ceste, AV in brezpilotna letala ostajajo v poskusni fazi. Vendar pa vsa 3 področja mobilnosti zahtevajo več novih inovacij in testiranj.

Litij-ionske baterije, ki trenutno napajajo EV, so drage in dovzetne za motnje v dobavni verigi, medtem ko je treba AV in brezpilotna letala pilotirati obsežneje in v različnih okoljih, da bi preizkusili meje tehnologije in zgradili zaupanje javnosti.

Dubai Silicon Oasis (DSO) pomaga novoustanovljenim podjetjem, malim in srednjim podjetjem ter multinacionalnim korporacijam pri uvajanju inovacij na področju mobilnosti s podpornim regulativnim okoljem in programi financiranja.

Z namensko zgrajenimi pisarnami, co-working prostori in nastanitvami DSO podjetnikom nudi prostor za življenje, delo in sodelovanje.

Predan kampusni grozd Future Mobility zagotavlja povezovalno povezavo za podjetja v sektorju, saj podjetjem zagotavlja mrežne dogodke in delavnice za spodbujanje nadaljnjih inovacij.

Dogodki, kot je MENA EV Show, ki ga vsako leto gosti DSO, dajejo platformo vodilnim govorcem in razstavljavcem iz celotne regije za izkoriščanje razvoja trajnostnih vozil.

Skladi, kot sta DIEZ-ov namenski sklad tveganega kapitala in Oraseya Capital, dodatno zagotavlja finančno podporo bodočim podjetjem s področja mobilnosti.

Podpora inovativnim rešitvam mobilnosti je bila okrepljena tudi s partnerstvom DSO s podjetjem Schneider Electric, katerega namen je z omogočanjem ugodne infrastrukture igrati aktivno vlogo pri prehodu na električno mobilnost.

torek, 09. julij 2024

Vir: https://www.izvoznookno.si/aktualno/globalni-trg-mobilnosti-je-na-pragu-velike-transfo/

Kategorije
Zadnje objave

Rolso transportation
company

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam id ante non ex commodo posuere

Quality
services

Aenean vehicula risus vitae metus vestibulum auctor. Proin diam nisi, condimentum et pharetra vitae, pulvinar sed metus
Services
guest

0 Komentarji
Vgrajene povratne informacije
Prikaži vse komentarje
0
Napiši ali preberi komentarjex